18 Şubat 2012 Cumartesi

KARADIR KAŞLARIN FERMAN YAZDIRIR

YILMAZ KIRMIZI - SEYİTGAZİ TÜRKÜSÜ

EMEL TAŞÇIOĞLU



Karadir Kaslarin Ferman Yazdirir
Bu ask beni diyar diyar gezdirir
Lokma Hekim gelse yaram azdirir
Yarami sarmaya yar kendi gelsin

Ormanlardan asagi asar gezerim
Nazli yari kaybettim aglar gezerim
Ormanlarin gümbürtüsü basima vurur
Nazli yarin hayali karsimda durur

Karadir kaslarin benzer kömüre
Yardan ayrilmasi zarar ömüre
Kollarimdan baglasalar demire
Kirarim demiri kosarim yare

Uzaklara gittim gelirim diye
Tabancami doldurdum vururum diye
Hiç aklima gelmez ölürüm diye
Ölüm ver Allahim ayrilik verme
SEVCAN ORHAN HAKALMAZ


CENGİZ ÖZKAN


Türkünün kahramani, sözlerinin yazari ve bestecisi tapu müdürlügünden emekli 1921 dogumlu Mustafa Tuna’dir.
   Mustafa Tuna 1944 yilinda memleketi Eskisehir’in Seyitgazi Ilçesi’nde komsusunun kizi Raziye’ye tutulur. Raziye Rum dönmesidir. Mustafa Tuna’nin Babasi “kanima Rum kani karistirmam” diyerek   Raziye’yi Mustafa’ya almak istemez.
Raziye’nin ertesi gün kinasi vardir. Mustafa’nin bir an önce Raziye’yi kaçirmasi lazimdir. Yoksa is isten geçecektir.
  Mustafa, arkadaslari ve araci kadinlarin yardimi ile çesmeye giden Raziye’yi dar bir yolda kistirarak zorla kaçirir. Arabaci Rasit’in arabasina bindirerek hizla uzaklasirlarken kendilerini Eskisehir yolu üzerindeki Kiziltepe ormaninin içinde bulurlar.
   Ormanda Mustafa’yi Jandarmalar ve Raziye’nin nisanlisinin akrabalari çevirirler ve yakalarlar.
Tutuklanir Mustafa. Ilkinde 27 gün yatar. Sorgu hakimi olan arkadasinin yardimiyla tutuksuz yargilanmak üzere serbest kalir. Türküyü de bu 27 günlük mahpuslugu sirasinda söyler. Hapishaneden tüm Eskisehir’e dalga dalga yayilir türkü.
   Kiz kaçirma suçundan agircezada yargilanir. Raziye’nin Mahkemeye gelip ben kendi istegimle kaçmak istedim demesi de kurtarmaz Mustafa’yi ve 1 yila mahkum olur.
   Raziye’nin babasi Mustafa hapisten çiktiktan onunla görüsmek ister. Mustafa’Nin babasi buna izin vermez. Mustafa babasina karsi gelemez ve Raziye’nin babasina gitmez. Ancak bir yandan da Raziye ile görüsmektedir. Raziye Mustafa’ya bir aracilar ile bir çevre bile göndermistir. O da Mustafa’ya asiktir artik.
  Mustafa bir türlü babasina karsi gelemez ve Raziye’ye kavusamaz. Terk-i diyar ederek Ankara’ya yerlesir. Insaatlarda çalisir, memur olur. Uzun yillar Seyitgazi’ye gelmez. Ankara’nin kalecik ilçesinden Hikmet Hanim ile evlenir. Çocuklari olur. Mutlu bir hayat sürer. 22 yil sonra ailesi ile birlikte Seyitgazi’ye tekrar yerlesir.
   Mustafa’nin 27 gün süren ilk hapisligi sirasinda Raziye’yi nisanlisi ile evlendirirler. Raziye mahkemede Mustafa lehine ifade verdikten sonra bir daha kocasinin evine gitmez ve bu evliligi çok kisa sürer. Sonra Kadir isimli biriyle daha evlenir. 21 Temmuz 1989’da ölür.
Türkü ile ilgili en ilginç notlardan birisi de Mustafa Tuna’nin, Raziye ve ailesi rencide olmasin diye Türküyü yasadigi bir olay üzerine kendisinin yaktigini ve bu olayin Eskisehir’in Seyitgazi ilçesinde yasandigini yillarca saklamasidir. Hatta tuttugu hatira defterini de yakar.
Bu nedenle Türkü bir süre görev yaptigi Zonguldak’a (Bartin) maleder ve TRT kayitlarinda türkü bu sekilde geçer.
Raziye’nin 1989 yilinda ölmesi üzerine Mustafa Tuna asagidaki siiri de yazar.
“Açmis kollarini kara toprak
Seni bagrina basmak için
Niçin niçin niçin?
Çektigi istiraplar için.”
Mustafa Tuna’nin Raziye için yazdigi baska siirler de vardir.
Türkünün hikayesini kahramani, söz yazari ve bestecisi oldugu belirtilen Mustafa Tuna ile 2002 yilinda hasta yataginda yapilmis bir röportajdan özetleyerek aktardim.
Röportaj Hamdi Tanses tarafindan yazilan “Öyküleri ile Halk Türkülerimiz” kitabinda yayinlanmistir.

(alinti)



DENİZ AKSOY
<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/G27JAyytCEA?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/G27JAyytCEA?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>


ORHAN ÖLMEZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder